Feng shui tips voor beginners
Klinkt leuk, die Feng Shui (spreek uit: “Feng s-ju-wee”), maar waar begin je eigenlijk? Geen zorgen, je hoeft niet meteen je hele huis overhoop te gooien of dure spullen in te slaan. Met onderstaande Feng Shui tips kun je vandaag nog aan de slag. Door kleine aanpassingen te maken, creëer jij eenvoudig en stap voor stap meer balans en harmonie in huis.
Feng Shui tip 1: Ruim op
Opruimen, we horen het zo vaak, maar dit is echt dé basis van Feng Shui. Met opruimen bedoel ik niet alleen je bed opschudden, vuile glazen in de vaatwasser zetten of je kleding in de wasmand gooien. Nee, ik bedoel een grondige check van alle spullen in je huis. Gebruik je het niet? Vind je het niet (meer) mooi? Werkt het niet meer? Dit soort ‘overbodige bagage’ zorgt voor ballast en slechte energie.
Dus die zes roze vaasjes waarvan je er vijf nooit gebruikt, die beker van je tante die stof staat te happen of die kapotte jeans die je al drie jaar bewaart ‘omdat hij zo lekker zit’? Tijd om los te laten. Doneer, verkoop of gooi weg (liefst duurzaam, dus spullen die je zelf niet meer gebruikt breng je naar de kringloop of geef je weg). Het klinkt misschien heftig, maar trust me, het voelt zó bevrijdend. Het geeft letterlijk nieuwe ruimte en de overtollige spullen worden meer gewaardeerd als je ze doorverkoopt of doneert aan iemand die het wél met alle liefde gebruikt.
Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar je verlost jezelf van overtollige ballast die, misschien onbewust, in je achterhoofd blijft spoken. Je zult je beter voelen omdat het letterlijk als een last van je schouders valt, en daardoor ontstaat er ruimte om positieve energie aan te trekken zodra de overbodige spullen verdwenen zijn.
Oh en dit hoeft echt niet in één dag. Maak een planning die voor jou haalbaar is, want het is ook niet de bedoeling dat je er stress door krijgt. Begin klein met een lade in je keuken of kledingkast en bouw dit verder uit.
Feng Shui tip 2: Houd je huis schoon
Schoonmaken: zo simpel, maar zo ondergewaardeerd. Vaak wordt het gezien als ‘moetje’, als een taak die bij het leven hoort. Snap ik, ik heb er namelijk ook niet altijd zin in.
Maar let eens op hoe je je voelt nadat je een kamer helemaal fris hebt gemaakt. Dat voldane gevoel, die frisse geur, die lichte sfeer: schoonmaken gaat niet alleen over hygiëne en het onderhouden van je huis, maar ook over het creëren van een fijne energie en een hoop verlichting.
Door bijvoorbeeld je kasten en planken eens grondig af te nemen, creëer je letterlijk en figuurlijk meer ademruimte. Een stofvrije woonkamer voelt gewoon lichter en ruimer. Zie het niet als een vervelende must-do, maar als een kans om te zorgen voor fijne energie voor jezelf, je gezin én je huis.
Feng Shui tip 3: Zet ramen en deuren regelmatig open
Ramen en deuren openzetten is een supersimpele Feng Shui tip. Doe het geregeld, al is het maar vijf minuten per dag. Hiermee verplaats je de lucht – en dus de energie – in huis. Nieuwe en frisse energie waait letterlijk je huis binnen en laat de gestagneerde energie in de ruimte weer vloeien. Door meerdere ramen en deuren open te zetten, wordt de oude energie ook weer mooi mee naar buiten genomen. Plus, nare luchtjes na het koken of slapen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Probeer als het kan meerdere ramen en deuren tegelijk open te zetten. Zo krijg je een natuurlijke luchtstroom die je huis even lekker ‘doorblaast’. Resultaat: jij voelt je meteen een stuk frisser en energieker.
Feng Shui tip 4: Speel met licht en kleur
Licht staat in Feng Shui voor levensenergie. Zorg dus voor voldoende daglicht. Houd gordijnen niet te lang dicht en maak ramen schoon (ja, die zijn vaak viezer dan je denkt). Heb je weinig natuurlijk licht? Ga dan voor zachte, warme lampen die jouw ruimte een fijne, positieve sfeer geven. Let it shine!
Kleur is ook key. Wil je rust? Kies dan zachte, aardse tinten. Meer energie? Voeg een accentkleur als rood of oranje toe, maar overdrijf niet. Een balans in kleuren draagt bij aan een goede flow. Less is more, maar durf ook een statement te maken als dat jou happy maakt.
Feng Shui tip 5: Deel je ruimtes bewust in
Ga eens door je huis en kijk of je meubels de energie niet blokkeren. Kun je vrij rondlopen of moet je om obstakels heen zigzaggen? Met Feng Shui wil je een natuurlijke ‘flow’ in je huis creëren, dus houd looproutes open. Zorg bijvoorbeeld dat je vanuit je favoriete stoel de deur kunt zien (gevoel van veiligheid en overzicht) en let erop dat je niet met je rug naar de ingang van de kamer zit. Kleine aanpassingen maken echt verschil in hoe jij je voelt.
Deze Feng Shui tips zijn een goede start om meer balans en harmonie in je huis te brengen. Sommige tips doe je waarschijnlijk op de automatische piloot al wat vaker. Het is mooi als je je hier bewust van kan worden, zodat je de positieve energie ook echt gaat ervaren en sneller aantrekt, wat weer invloed heeft op andere dingen. En geen stress, je hoeft niet alles in één keer te doen. Begin klein, probeer dingen uit en merk wat het met je doet. Wedden dat je steeds meer zin krijgt om je huis – en daarmee je leven – nog fijner en positiever te maken?
Heb jij nog Feng Shui tips of ben je al begonnen met een van bovenstaande tips? Laat het me weten in de reacties!
Wil je meer Feng Shui in je leven integreren?
Als gediplomeerd Feng Shui lifestyle coach help ik je graag om meer harmonie en balans te creëren. Of je nu Feng Shui wilt toepassen in je interieur, op je werkplek of in je persoonlijke stijl, klik hier en ontdek hoe ik je kan begeleiden.