Wat is Feng Shui? Betekenis & toepassing

Je hebt er vast wel eens over gehoord: Feng Shui (spreek uit: Feng s-ju-wee). Maar wat is Feng Shui nou precies? In deze blog duiken we dieper in de betekenis van Feng Shui, de oorsprong en de belangrijkste Feng Shui richtlijnen die je kunt gebruiken om harmonie en positieve energie in je omgeving te creëren. 

De betekenis: wat is Feng Shui? 

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die zich richt op de harmonieuze interactie tussen mensen en hun omgeving. Volgens Chinezen is de materiële wereld een weerspiegeling van de echte wereld, de wereld van energieën. Alles is energie, het stroomt overal en door alles heen zoals de lucht, aarde en het lichaam. De energie circuleert met de klok mee. 

De letterlijke betekenis van Feng Shui is ‘wind’ (Feng) en ‘water’ (Shui). Dit zijn de twee belangrijkste natuurkrachten die zorgen voor de verspreiding van levensenergie, ook wel chi genoemd. De juiste flow van chi is de sleutel tot geluk. Deze levensenergie is volgens de Chinezen overal aanwezig en beïnvloedt de kwaliteit van ons leven.  

De oorsprong van Feng Shui 

De betekenis van Feng Shui gaat heel ver terug. Ongeveer 4000 jaar geleden ontstond in China de leer van harmonie tussen mens en natuur, ook wel Feng Shui genoemd. Eeuwenlang bestudeerden Feng Shui meesters de natuurlijke en de door mensen gemaakte omgevingen en de invloed daarvan op de mens zelf. Toen ze beseften dat de natuurelementen de kwaliteit van ons leven beïnvloeden, ontwikkelden ze een systeem waardoor wij nu in staat zijn om onze omgeving zo in te richten dat deze bijdraagt aan ons evenwicht.  

Positieve energie 

Feng Shui richt zich op het evenwicht tussen de fysieke omgeving en de onzichtbare energiestromen in de natuur en onderzoekt hoe de omgeving ons welzijn beïnvloedt. Met fysieke omgeving wordt bedoeld zowel je huis en interieur, je werkplek, een heel gebouw of zelfs de kleding die je draagt. Ook geldt dit voor andere tastbare spullen. Het biedt ons tools om een positieve stimulans aan te brengen. Praktisch betekent dit aanpassingen in een ontwerp, inrichting, vorm, kleur, materiaal, etc. Denk bijvoorbeeld aan planten in huis, je verlichting of de plek van het meubilair.  
 
Om het meeste uit ons leven te halen hebben wij de steun van positieve energie in onze leefomgeving nodig. Pas het toe in je leefomgeving en het stimuleert ons ondernemend vermogen, het zorgt ervoor dat we doelen behalen en geeft sturing voor elk thema in ons leven die je mist of aandacht en balans nodig heeft. Zo worden we weer op het juiste pad gebracht. 

De drie geluksaspecten: Tien, Ti en Ren 

Hoe kan Feng Shui dan invloed hebben op je geluk? Door de betekenis te kennen en te weten wat Feng Shui is, weet je dat de juiste flow van chi de sleutel is voor geluk. Om beter te begrijpen hoe Feng Shui hier invloed op heeft, leg ik hieronder meer uit over de drie geluksaspecten. Er bestaan namelijk drie aspecten van geluk die ons beïnvloeden: 

  • Tien (hemels geluk): Dit is het geluk waarmee we geboren zijn, zoals onze geboortedatum, familie en genetische achtergrond. 
  • Ti (aards geluk): Dit ontstaat door onze omgeving en kunnen we beïnvloeden door Feng Shui toe te passen. 
  • Ren (menselijk geluk): Dit is het geluk waar we zelf voor kunnen zorgen, door onze keuzes, gedachten en acties. 

Met Feng Shui kunnen we zowel het aards geluk (Ti) als het menselijk geluk (Ren) beïnvloeden, wat neerkomt op tweederde van ons totale geluk. 

Feng Shui tips voor positieve energie 

Nu je het antwoord weet op de vraag ‘Wat is Feng Shui’ en meer weet over de betekenis, vind je het misschien interessant om te ontdekken hoe je Feng Shui toe kunt passen. Hieronder vind je enkele manieren om Feng Shui toe te passen: 

  • Houd je ruimte schoon en opgeruimd: rommel blokkeert de vrije stroom van chi. Een opgeruimde en schone omgeving bevordert de circulatie van positieve energie. 
  • Gebruik natuurlijke materialen: Materialen zoals hout, steen en katoen versterken de verbinding met de natuur en bevorderen harmonie. 
  • Aandacht voor de plek van meubilair: Positioneer je meubilair zo dat het de energie laat stromen. Bijvoorbeeld, plaats je bed niet direct tegenover de deur. 
  • Kleurgebruik: kleuren hebben een sterke energetische invloed. Gebruik kleuren die overeenkomen met de elementen die je wilt versterken in een bepaalde ruimte. 

Ben je nog helemaal niet bekend met Feng Shui? Lees dan ook eens deze Feng Shui tips voor beginners. 

Wat brengt goede Feng Shui jou? 

Het toepassen van Feng Shui regels in je leefomgeving kan leiden tot: 

  • Leven in overvloed – meer kansen en mogelijkheden komen op je pad. 
  • Gezond woon- en werkklimaat – een boost voor je fysieke en mentale gezondheid. 
  • Evenwichtig leven – je bent vitaler en maakt betere beslissingen. 
  • Harmonieuze relaties – je ervaart meer liefde, geluk, diepere verbindingen en plezier in het leven. 
  • Gemak met levensuitdagingen – je vermogen om obstakels te overwinnen wordt groter. 

Design als therapie 

Een holistisch, door Feng Shui geïnspireerd ontwerp maakt je omgeving rustgevend, comfortabel, inspirerend en mooi. Het heeft een positieve invloed op alle gebruikers en draagt bij aan het creëren van het leven dat je wenst te ervaren. Met Feng Shui kijk je verder dan alleen het aankleden van een ruimte of persoon. 

Wil je meer Feng Shui in je leven toepassen?  

Als gediplomeerd Feng Shui lifestyle coach en expert help ik je graag om meer harmonie en balans in je leven te brengen. Of het nu gaat om het integreren van Feng Shui in je woonruimte, werkplek of persoonlijke stijl, ontdek hier hoe ik je daarbij kan helpen. 

Liefs, Kim

Laat een reactie achter